‘Mijn passie voor muziek en zingen beleef ik al van kinds af aan. Jarenlang volgde ik les in de muziekacademie van Gooik met de klarinet als instrument.Tegelijk zong ik overal waar ik maar kon. Mijn aha! moment kwam er toen ik als tiener mijn eerste cd kocht: ‘The Lion and the cobra’ van de Ierse zangeres Sinead O ‘Connor. Jaa, zo wou ik ook ooit kunnen zingen! Niet alleen mooi en toonvast, maar ook huilend als een wolf, fluisterend, krijsend. In volle overgave, in volle vrijheid.

Een parcours van de juiste zang- en klankmeesters bracht mij steeds dichter bij mijn eigen stem. Mijn stembeleving verdiepte en ik begon de verbinding te ervaren tussen klank, mezelf, alles rond mij, het hele universum. Ik volgde een klankhelingsopleiding bij de International Assocation of Sound Therapy waar die verbinding nog werd versterkt en ik meer inzicht kreeg in de helende werking van klank en hoe deze te integreren in het dagelijkse leven, individuele sessies, klankhelingen en klankreizen.

Sinds 2011 deel ik mijn opgebouwde expertise als zangeres en levenspassie voor klank in workshops, cursussen, individuele sessies, klankhelingen en klankreizen.

Als zangeres treed ik solo op onder mijn naam met eigen composities waarbij ik loopstation, electronische beats en samples combineer met mijn stem als hoofdinstrument, aangevuld met akoestische instrumenten. En met mijn akoestisch duo Cannaerts & Van Cutsem waarbij ik Jan’s Engelstalige liederen zing. Ik maakte 7 jaar deel uit van de vrouwengroep Keruna, trad 2 jaar op met het wereldmuziekduo Pakamuse en werk regelmatig samen met muziekcollega’s, maar ook in kruisbestuiving met andere kunstdisciplines zoals dans en theater. Sinds 2021 breng ik voor Compagnie Gorilla live muziek in de kindertheatervoorstelling Ik & Ik. Ook in 2021 bracht ik in eigen beheer mijn eerste lied uit ‘Sister’. In juli 2022 volgde ‘Desert Soul’ en in december 2022 ‘Nirega’. Er liggen nog heel wat liederen te popelen om naar buiten te komen.

Mijn natuurstem is altijd mijn hoofdinstrument. In mijn eigen composities nodig ik je uit om jouw innerlijke rust terug te vinden of om zingend en dansend los te barsten en het leven te vieren. Met een loopstation leg ik mijn stem in laagjes, soms vergezeld van akoestische instrumenten uit mijn klankhelingswereld zoals de shrutibox en de sansula.

Patricia Van Cutsem

meer info
Website: www.patriciavancutsem.com 
IG: https://www.instagram.com/patriciavancutsemartist
FB: https://www.facebook.com/PatriciaVanCutsemArtist